Gå til hovedindhold

Dit barns sociale udvikling og trivsel

Når vi arbejder med dit barns udvikling og trivsel gør vi det med afsæt i skolens tre værdier; Fællesskab, forskellighed og faglighed.

Indhold

    Vi anser fællesskabet som fundament for det daglige arbejde på skolen. Gennem deltagelse i skolens fællesskab får dit barn mulighed for at føle sig værdsat, udvikle sig og lære - og at opleve medindflydelse og medansvar i demokratiske processer.

    Vi tager udgangspunkt i dit barns ressourcer og muligheder, og vi ser forskellighed som en styrke for fællesskabet.

    Høj faglighed, kreativitet samt kvalitet i det daglige arbejde er fælles mål for børn og voksne på Højvangskolen. 

    Det skal være glædesfyldt og berigende, at være barn på Højvangskolen. Men det må også gerne være hårdt, udfordrende og måske endda gøre ondt fra tid til anden.

    Når vi falder, lærer vi at rejse os igen – og når det gør ondt at lære, træner vi hinanden i også at kunne være i den følelse. Det er både dannelse og læring på samme tid.

    Selvom det godt må gøre ondt og være hårdt at gå i skole – skal INGEN børn mobbes. Derfor har Højvangskolen en antimobbestrategi som vi arbejder aktivt med.

    På Højvangskolen tager vi afstand fra mobning, og vi arbejder i samarbejde med skolens forældre for at komme mobning til livs. For at undgå mobning arbejder vi altid på at opbygge trygge og tolerante fællesskaber.

    Bredere Børnefællesskaber - Børne- Unge og Legefællesskabet på Højvangskolen

    Højvangskolen er en stolt folkeskole, der hver dag arbejder målrettet på at tilbyde den bedst mulige undervisning og det mest meningsfulde fritidstilbud til alle børn i lokalområdet. Vi bygger vores praksis på værdierne fællesskab, forskellighed og faglighed. Fællesskabet er fundamentet i vores daglige arbejde, hvor vi tager udgangspunkt i den enkelte elevs ressourcer og ser forskellighed som en styrke, der bidrager til et rigt og inkluderende læringsmiljø. Vores ambition er at udfordre og støtte alle elever, så de udvikler sig og bliver så dygtige, som de kan, gennem høj faglighed, kreativitet og kvalitet i hverdagen. 


    Hertil forholder vi os til Folkeskolens Formålsparagraffer, stk. 1, 2 og 3.

    I nedenstående redegør vi for, hvordan vi på Højvangskolen arbejder målrettet, med at understøtte Aarhus kommunes ambition, om at styrke og udvikle bredere børnefællesskaber. Dette med særligt henblik på at vi som skole, ønsker at børn i Stavtrup går på deres lokale folkeskole.

    Børne-/Ungefællesskabet

    Formålet med Børne-Ungefællesskabet, som værende mellemform, er at skabe stærkere og mere mangfoldige børnefællesskaber, således at mange flere børn kan lære, trives og udvikle sig i de almene klasser, dette i et trygt undervisningsmiljø hvor lærerne og pædagogerne er bevidste om hvilke udviklingspotentialer det enkelte barn, og/eller fællesskabet, har.

     

    Siden begyndelsen (2020) af arbejdet, med den nuværende mellemform på Højvangskolen, har vi løbende samlet erfaringer med henblik på at kvalificere og justere arbejdet. Arbejdet med vores mellemform er stadig i proces, men vi tager de gode erfaringer med videre og anvender dem i vores hverdag. Børne-Ungefællesskabet er en stor del af skolens kultur, vi vil være synlige og vil være i tæt dialog med vores kollegaer i de almene miljøer. Mellemformen, metoderne, teori og praksis skal ud at leve i de almene, det skal være bæredygtigt.

     

    Helt praktisk arbejder Børne-Ungefællesskabet på alle trin, hvor personalet består af 3 lærere, 2 pædagoger og 1 ergoterapeut. Vi er ansat til at varetage mellemformen i skoleregi, som vores primære opgave, og har derfor alle timer her. Indsatserne og arbejdet omkring børnene og fællesskaberne kan være meget varierende, vi arbejder med børn som kan have diagnoser af forskellig karakter, tilknytningsforstyrrelser, skolevægring (eller tegn på dette), høj eller lav iQ, fysiske handicaps, det at komme fra en modtagerklasse, eksamensparathed, m.m. Men vi arbejder også ind i forskellige klassekonstellationer, hvor det måske i højere grad er læreren der har brug for at få synliggjort sin praksis via observation, sparring, aktionslæring og evaluering, men måske også blive vejledt ift. en bestemt undervisningsmetode eller få understøttet det sociale fællesskab via undervisning eller gennem sociale historier. Vores børnesyn er i høj grad præget af at vi er her for børnene, og ikke når det passer ind, og derfor er det vigtigt at vi altid er tilgængelige. I vores daglige arbejde, og i bestræbelse på at skabe de bedste forudsætninger for børnene, er vi i berøring med mange forskellige overflader, både internt og eksternt, f.eks; kollegaer i almen, ledelse, SFO, Klub, forældre, Sundhedsplejerske, Tale-høre-konsulenter, Ergoterapeuter, PPR, Fagkonsulenter, læsevejledere, Familierådgivere, m.m. Når et barn, eller en indsats og fællesskab, indstilles til Børne-Ungefællesskabet går der særlige procedurer i gang, hvor personalet omkring indsatsen skal målrette den periodiske indsats, og der er det er vigtigt at vi har de rigtige sparringspartnere omkring os, og at vi er i tæt dialog undervejs.

     

    Når vi arbejder ind i forskellige indsatser, har vi forskellige metoder for øjet:

    • ·        Struktur og overblik i klassen
    • ·        Klassens fællesskab
    • ·       Trygge relationer og kommunikation
    • ·        Regulering og mestring
    • ·        Undervisningsmetoder såsom; Co-teaching, Collabolearn (legende læringsmiljø), Ej blot til lyst, Aktionslæring, UDL, Ugeskema-revolution, m.m.

     

    Det er særligt vigtigt at vi også ser mulighederne og de positive affekter ved at fusionere special- og almenpædagogikken i de almene miljøer.


    Legefællesskabet

    I SFO’en har vi ligeledes et særligt fokus på at skabe trygge og forudsigelige rammer for børn, der profiterer af en mere struktureret hverdag. Vi oplever, at elever fra indskolingen, der i skoletiden benytter ‘Børnefællesskabet’ i overgangen fra skole til fritid, har behov for øget støtte og guidning, når krav og rammer ændrer karakter, til at blive mere frie og ustruktureret. For at imødekomme dette behov, har vi etableret
    Legefællesskabet, som er et specialpædagogisktilbud, hvor nærværende og fasttilknyttede pædagoger, understøtter børnenes sociale deltagelse, trivsel og udvikling gennem hele SFO-dagen. Målgruppen er primært børn med kognitive, sociale og/eller diagnostiske udfordringer. Legefællesskabet har base i et centralt lokale i SFO’en, som dagligt bliver kaldt ‘Oasen’, et navn der afspejler den ro og forudsigelighed, vi ønsker at tilbyde efter en lang skoledag.
    Her starter børnene eftermiddagen, med en struktureret pauseaktivitet på 30-60 minutter i mindre grupper, hvor de med tæt voksenstøtte, kan finde ro og forvalte deres energi. Denne pause er afgørende for deres mulighed, ift. at restituere og blive klar til det sociale fællesskab.


    Efter pausen støttes børnene i at deltage i aktiviteter med jævnaldrende i SFO’en, enten i små grupper, eller i det større fællesskab. Støttebehovet kan variere fra tæt guidning gennem hele aktiviteten, til lettere støtte undervejs, mængden af støttebehov afhænger af det enkelte barns dagsform, ressourcer og udviklingsniveau.
    Vi arbejder målrettet med at styrke sociale færdigheder og evnen til at indgå i legefællesskaber, på en konstruktiv måde. Det sker gennem individuelt tilpassede handleplaner, hvor vi afstemmer forventninger med barnets ressourcer.
    Vi anerkender og opmuntrer positiv adfærd, og støtter børnene i at udvikle kompetencer som turtagning, medbestemmelse og behovsudsættelse.  Vi understøtter også børnenes evne til at sætte ord på egne følelser og intentioner, da det styrker deres sociale kompetencer og øger muligheden, for at indgå konstruktivt i relationer med andre.


    Helt gennemgribende prioriterer vi et tæt og tillidsfuldt samarbejde med det respektive klasseteam og barnets forældre, hvor vi løbende deler observationer, udvikling og indsatser. Dette sikrer en fælles retning og skaber de bedst mulige rammer, for barnets trivsel og udvikling, både i skole, SFO’en og derhjemme.


    Bredere børnefællesskaber

    I forlængelse af ovenstående beskrivelser har Højvangskolen fortsat et stort ønske og behov for at udvikle og arbejde med bredere børnefællesskaber. Foruden opstarten af ‘Plus-klasser’ som igangsættes primo august 2025, ønsker vi aktivt at bidrage til udviklingen af stærkere og mere mangfoldige børnefællesskaber, i skolens og fritidens almene miljøer. Det indebærer både en vedvarende faglig nysgerrighed, og en villighed til at reflektere over og udvikle egen praksis.
    Vi ser stor værdi i faglig opkvalificering, gennem målrettet videreuddannelse som et nødvendigt redskab, til at kunne imødekomme en bredere og mere kompleks børnegruppe. I forlængelse heraf, er det ligeledes afgørende at tænke i øgede personalemæssige ressourcer, som kan skabe et bæredygtigt fundament og sikre kontinuitet i de pædagogiske indsatser, både her og nu og på længere sigt.

    Læs vores antimobbestrategi

    Sidst opdateret: 23. juni 2025